Verzorging

Hoeveel slaap heb je nodig?

We weten allemaal hoe je je voelt als je een nacht of een paar dagen weinig slaap of nachtrust hebt gehad. Je bent moe en krijgt wellicht wat problemen met jezelf concentreren of focussen op iets. Goede nachtrust is belangrijk voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid maar hoeveel slaap heb je nu echt nodig?

Afhankelijk van de persoon

Om uitgerust en fit aan je dag te beginnen is het belangrijk om voldoende uren te slapen. Hoeveel uren slaap iemand nodig heeft is afhankelijk van leeftijd maar ook van de persoon zelf af. Er zijn mensen die aan een paar uur slaap voldoende hebben en hiermee prima blijven functioneren.

Terwijl iemand anders echt wel 8 uur nodig heeft om uitgerust en fit op te staan. Als we naar de levensloop kijken dan slapen kinderen het langst en word de tijd dat je slaapt tot op volwassen leeftijd korter. Kinderen slapen gemiddeld zo tussen de 8 en 10 uur. Bij volwassenen ligt het gemiddelde zo tussen de 6 en 8 uur. Nu denk je misschien dat als je heel oud word je ook weer meer gaat slapen. Dit omdat je vaak ziet dat ouderen overdag vaak nog even een dutje doen. Toch blijft het totaal aantal uren dat ze slapen hetzelfde zo tussen de 6 en 8 uur. Maar op oudere leeftijd komt het regelmatig voor dat je s, nachts wat minder goed doorslaapt of wat vaker wakker bent.

Hoe weet je hoeveel uur je eigenlijk moet slapen?

Het is heel eenvoudig om erachter te komen hoeveel uren slaap voor jou voldoende is om uitgerust wakker te worden. Dat merk je bijvoorbeeld als je opstaat. Heb je 6 uur geslapen maar sta je eigenlijk nog een beetje moe op dan heb je toch behoefte aan meer slaap. Heb je 8 uur geslapen en je staat helemaal fris en fit op dan weet je dat jouw persoonlijke slaapduur 8 uur is.

Andersom kan ook dat je erachter komt dat je ook met minder slaap toch fris en fit opstaat. Hoeveel uur slaap iemand nodig heeft is echt heel persoonlijk en je kan wat dit betreft nooit naar anderen kijken. Wel om globaal in te kunnen schatten wat het gemiddelde aantal uren slaap is wat mensen nodig hebben. Maar hierin zal je toch echt zelf moeten kijken wat voor jouw persoonlijk het beste is. Hoeveel uren slaap of nachtrust voor jou voldoende is om lekker fris en fit aan de dag te beginnen.