Verzorging

Hoe vaak kun je het best je haar wassen?

De meningen zijn nogal verdeeld over de vraag hoe vaak je het best je haar kunt wassen. De een meent dat dit prima elke dag kan, terwijl een ander beweert dat dagelijks wassen slecht voor je haar is. Tja, wat moet je dan? Eerst dit: er is geen antwoord dat voor iedereen geldt, want de frequentie van het wassen van je haar hangt voor een groot deel af van je persoonlijke voorkeur. En zeker ook van je haartype.

Waarom was je je haar?

Wat is eigenlijk de functie van haren wassen? Shampoo heeft voornamelijk een reinigende werking. Dit verzorgingsproduct verwijdert het vuil uit je haar en zorgt voor een fris gevoel. Ook het natuurlijke haarvet en eventuele stylingsproducten worden tijdens het wassen met shampoo verwijderd. En haren wassen voelt voor de meeste mensen gewoon fijn. Zit je niet lekker in je vel of heb je het idee dat je niet straalt, dan knap je soms gewoon op van een wasbeurtje onder de douche.

Kun je je haar te vaak wassen?

Het is zeker mogelijk om je haar te vaak te wassen. Je merkt dan dat het haar uitdroogt en snel breekt. Een klein beetje vuil in je haar is helemaal niet erg. We verafschuwen vet in ons haar, maar dit talg hoort van nature eigenlijk gewoon in je haar. Het heeft zelfs belangrijke functies. Talg beschermt je huid en houdt deze soepel.

Elke dag je haar wassen

Er zijn eigenlijk maar heel weinig personen voor wie dagelijks wassen een must is. Het gaat dan om mensen die heel veel sporten en zweten. Of om die groep personen die op hele vochtige plekken wonen of werken. Soms is er daarnaast sprake van een zeer vette hoofdhuid. In dat geval ontkom je er niet aan om elke dag een wasbeurtje in te plannen. Heb je dik haar en weinig talg, dan moet je je haar zeker niet dagelijks wassen. Ook mensen met droog haar of krullen hoeven hun haar niet vaak te wassen. Over het algemeen kunnen de meeste mensen zeker drie dagen wachten totdat ze hun haar weer met shampoo wassen. Ziet je kapsel er niet meer uit, is je haar echt zichtbaar vet of vuil, dan is het zeker tijd om de shampoofles erbij te pakken.

Hoe stel je het wassen van je haren uit?

Veel mensen zijn zo gewend aan dagelijks hun haren wassen, dat ze geen idee hebben hoe ze hier mee moeten stoppen. Is dat wel wat je wilt, dan zijn er een aantal handige tips:

– Zit zo min mogelijk aan je haar
– Borstel je haar niet te vaak
– Gebruik niet te veel olie en serum
– Kies voor droogshampoo

Breng je deze adviezen in de praktijk, dan zul je merken dat elke dag je haar wassen zeker niet meer nodig is. Ben jij zo’n persoon die het heerlijk vindt om met je handen door je haren te kammen en stop je daarmee, dan merk je al snel verschil. Je verspreidt namelijk het vet van je hoofdhuid niet meer door je haren. Droogshampoo heeft als voordeel dat het wel een lekker fris gevoel en extra volume geeft, maar dat je je haar niet helemaal nat hoeft te maken.