Kleding

Dames opgelet; zo bereken je jouw kledingmaat

Tijdens een dagje winkelen kun je kleding passen en is het niet erg als je jouw maat niet precies weet. Maar dat wordt een ander verhaal als je online je kleding koopt, welke maat ga je bestellen? Om jouw kledingmaat te berekenen zijn er een aantal stappen die je moet volgen.

Meten is weten

Om jouw kledingmaat te berekenen moet je beginnen met het meten van een aantal lichaamsdelen. Gebruik hiervoor een meetlint en schrijf het aantal centimeters wat je hebt gemeten op papier. In een maattabel kun je aflezen welke maat bij het aantal centimeters hoort. Tijdens het meten is het belangrijk je lichaam te ontspannen en losjes te meten. Zit je tussen twee maten in, kies dan de grootste.

Borstwijdte

De borstwijdte bereken je door de omtrek van het breedste deel van je borst te pakken. Noteer voor jezelf het aantal centimeters.

Taillewijdte

Om jouw taillewijdte op te meten sla je het meetlint om het smalste deel van je middel en lees je af hoeveel centimeter jouw taille is.

Heupwijdte

Heb je voor het berekenen van jouw maat de heupwijdte nodig dan moet je het breedste deel van je zitvlak opmeten.

Binnenbeenlengte

Meet met het meetlint hoeveel centimeter er tussen de grond en je kruis zitten. Dit is jouw binnenbeenlengte.

Maatvoeringen

Maten worden op verschillende manieren weergegeven wat het zoeken naar de juiste maat lastig kan maken. Na het opmeten zoek je de maattabel op die je nodig hebt. Hierin lees je af bij welke maat het gemeten aantal centimeters past. De tabellen van de volgende vier maatvoeringen worden veel gebruikt.

Internationale maten

Elk land heeft zijn eigen maatvoering, maar de aanduiding van xxs tot xxl zijn internationale maten die, over het algemeen, overal redelijk gelijk zijn. Deze maataanduiding wordt wereldwijd gebruikt.

Confectiematen

Confectiematen zijn standaardmaten in Nederland en worden aangeduid als 32, 34, 36 tot 56. Om jouw confectiemaat te bereiken moet je vaak de borst-, taille- en heupwijdte opmeten.

Jeansmaten

Kom je tijdens het winkelen maten tussen de 24 en 36 tegen dan ben je spijkerbroeken aan het passen. Om jouw jeansmaat te berekenen heb je jouw taillewijdte en heupwijdte nodig.

Lengtematen

Maten die je ook veel tegenkomt zijn lengtematen. Over het algemeen zie je die bij spijkerbroeken en kun je jouw lengtemaat berekenen door je Binnenbeenlengte op te nemen.

Als jij jouw kledingmaten wil berekenen moet je twee dingen onthouden. Meten is weten enMeten is weten en welke maatvoering wordt gebruikt. Alles wat je dan nog nodig hebt is een tabel waar je jouw metingen kan opzoeken en koppelen aan de juiste maat.