Lifestyle

Bespaar geld door je cv-ketel goed te onderhouden

Zonder dat je het doorhebt kan je cv-ketel grote hoeveelheden gas verbruiken. Voor een optimale werking is het dan ook raadzaam om de instellingen na te lopen en cv ketel onderhoud in te plannen. Ook met het oog op je eigen veiligheid is dit van belang; een verouderde of vervuilde cv kan brand veroorzaken en koolmonoxide uitstoten. Stel onderhoud van je cv-ketel dus niet uit en ga vandaag nog aan de slag met deze tips!

Laat een monteur langskomen

Geld uitgeven om geld te besparen? Hoewel dit wat tegenstrijdig klinkt, levert professioneel onderhoud van je cv ketel je op termijn geld op. Een goed onderhouden cv verbruikt namelijk minder gas en gaat langer mee. Ook kunnen monteurs problemen tijdig signaleren, waarmee lekkage of kortsluiting voorkomen kan worden. Wie een abonnement heeft voor onderhoud, kan elke twee jaar op een bezoek van een erkende monteur rekenen. De storingsdienst is hier vaak ook bij inbegrepen.

Verlaag de aanvoertemperatuur

Moderne apparaten kunnen ingesteld worden op een temperatuur van 80 graden Celcius en oudere modellen zelfs tot een graad of 90. Een hoge aanvoertemperatuur is ideaal voor wie zo snel mogelijk warm water uit de kraan wil krijgen, maar niet handig voor mensen die geld wil besparen. Voor een hoge aanvoertemperatuur is namelijk meer gas nodig. Over het algemeen geldt een temperatuur tussen de 65 en 75 graden als optimaal.

Controleer de waterdruk

De waterdruk van een cv-ketel hoort tussen de 1,5 en 2 bar te liggen. Is de waterdruk minder dan 1,5 bar? Dan kan de cv-ketel het water minder goed rondpompen of zelfs uitvallen. Wie twijfelt of er sprake is van een te lage waterdruk, kan dit eenvoudig aflezen op de meter of display van de cv-ketel. Ook kun je een verminderde druk herkennen aan een borrelend geluid in de leidingen of radiatoren. Gelukkig is een te lage waterdruk veelal te verhelpen door de cv-ketel bij te vullen.

Ligt de waterdruk niet te laag, maar te hoog? Dan moeten de radiatoren ontlucht worden om onnodige slijtage aan de pomp te voorkomen. Ook dit is een klus die eenvoudig zelf uit te voeren is. Voorzichtigheid is wel geboden: wanneer de druk heel hoog is, kan water met flinke kracht uit de radiator spuiten. Houd daarom altijd een emmer en enkele handdoeken bij de hand. Een tweede radiatorsleutel kan ook van pas komen als de eerste uit je handen glipt.